Constructii casa verde Constanta

CASA VERDE – reprezinta constructia care asigura autonomie partiala sau totala in productia de energie (electrica si termica) dar si reciclarea apelor uzate. Totodata, in spatiile de locuit nu se mai utilizeaza gazul si niciun alt fel de combustibil fosil, asigurandu-se o exploatare a locuintei nepoluanta.
Teoretic, din punct de vedere tehnologic, sunt două tipuri de case verzi: casa verde extremala (sau casa pasiva) si casa verde cu un consum energetic redus.

Intre cele două tipuri de case verzi si o locuinta traditionala sunt urmatoarele diferente:
– casa verde extremala (sau casa pasiva) – asigura un climat interior confortabil atat vara cat si iarna (fara o sursa conventionala de incalzire) dar cu zero costuri;
– casa verde cu un consum energetic redus – utilizeaza o sursa de incalzire dar care reduce factura energetica cu 30% până la 50%.

Daca se doreste realizarea unei case independente energetic, curentul electric necesar poate fi obtinut prin diverse sisteme ecologice – panouri solare fotovoltaice, turbine eoliene sau pompe de caldura (energie geotermala). In functie de pozitie, insorire sau de intensitatea vantului, se poate alege sistemul optim.

    Energia solara poate fi folosita in doua modalitati:
– pentru incalzirea directa a apei;
– prin panourile solare, orientate spre soare, trece un agent termic (apa, antigel), aflat intr-un circuit inchis. Energia solara este transferata agentului termic de catre panoul solar si apoi prin trecerea printr-o serpentina dintr-un boiler, se incalzeste apa din acesta (se face schimbul de caldura in recipientul de stocare);
– pentru producerea energiei electrice, prin intermediul panourilor fotovoltaice.

    Energia eoliana este o energie care difera ca eficienta in diferitele zone ale tarii, in functie de intensitatea vanturilor. Este utilizata in special la scara industriala, prin captare acestei energii cu ajutorul unor generatoare de mare putere, dar poate fi folosita si pentru gospodariile casnice.

    Energia geotermala – O pompa de caldura este un sistem de incalzire si/sau climatizare care foloseste caldura stocata in mediul inconjurator. Pompele de caldura geotermale se bazeaza pe faptul ca temperatura in sol, la cativa metri adancime, este destul de constanta pe toata perioada anului si ca iarna si vara exista o diferenta de temperatura intre temperatura din sol si cea din aer. Pompele de caldura transfera caldura din pamant in locuinta iarna, iar vara transferul are loc invers, din locuinta in pamant. Pompa de caldura trebuie sa foloseasca putina energie pentru a face acest lucru. Pentru a furniza 100% caldura pentru o casa, pompa de caldura va necesita un procent de cca. 30% de energie electrica. Dupa acest „prim pas”, poate furniza procentul ramas de cca. 70%, din caldura recuperata din mediul inconjurator.

Costurile unei astfel de locuinte, comparativ cu una standard, sunt mai ridicate. O astfel de casa necesita un buget mai mare la inceput, dar acesta se amortizeaza destul de repede, in 3-7 ani, dupa caz.